Stel de juiste vragen bij de Nota van Inlichtingen

Als u zich als bedrijf wilt inschrijven op een aanbesteding, is het van groot belang om de juiste vragen te stellen bij de Nota van Inlichtingen (NvI). Wat inschrijvers zich vaak niet realiseren is de mate van voordeel die behaald kan worden met het stellen van strategische vragen. Een Nota van Inlichtingen is meer dan een vragenronde. In dit blog vertellen we hoe u de juiste vragen stelt om een winnend plan te schrijven.

Nota van Inlichtingen; wat is het?

De Nota van Inlichtingen (kortweg NvI) is een document waarin de aanbestedende partij antwoord geeft op vragen van potentiële inschrijvers over de aanbesteding. Voor elke inschrijver is deze vragenlijst beschikbaar, zodat iedereen dezelfde informatie ontvangt.

Een succesvolle inschrijving door strategische vragen

Tijdens het aanbestedingsproces is de Nota van Inlichtingen een belangrijk moment. U kunt meer toelichting krijgen over onderdelen. Door de juiste vragen te stellen ontvangt u waardevolle informatie die bruikbaar is voor uw inschrijving.

Maar hoe stel u dan de juiste vragen bij de NvI? Hieronder volgen enkele tips:

Tip 1: Lees de documenten zorgvuldig door
Het is belangrijk om de aanbestedingsdocumenten zorgvuldig door te lezen voordat u vragen gaat stellen. Zo voorkom u dat u vragen stelt die al beantwoord worden in de documenten.

Tip 2: Stel gerichte en open vragen
Zorg dat u vragen stelt die gericht zijn op het verkrijgen van informatie die relevant is voor jouw inschrijving. Stel dus niet zomaar algemene vragen, maar vraag specifiek naar zaken die voor jouw bedrijf van belang zijn.

Tip 3: Wees duidelijk en concreet
Zorg dat u vragen duidelijk en concreet zijn afbakent. Zo voorkom u dat de aanbestedende partij de vraag verkeerd begrijpt en een onduidelijk antwoord geeft.

Tip 4: Vraag door als het antwoord op een vraag niet helemaal duidelijk is.
Zo krijg u meer helderheid over de situatie en maak u een betere inschatting van de haalbaarheid van de aanbesteding.

Tip 5: Stuur naar het gewenste antwoord
Denk goed na over het antwoord dat u wilt krijgen en probeer op die manier de vraag te formuleren.

Het stellen van de juiste vragen bij de NvI is dus essentieel voor een succesvolle inschrijving op een aanbesteding. Door gerichte, duidelijke en concrete vragen te stellen ontvang u waardevolle informatie die leidt tot een winnende inschrijving.

Voorbeeldvragen bij een Nota van Inlichtingen

Bent u benieuwd welke vragen goed zijn om te stellen? Wij hebben een paar algemene vragen voor u geformuleerd.

  • Hoe ziet de beoordelingsprocedure en/of beoordelingstabel eruit?
  • Wat is de reden waarom concurrent X mag afwijken van de gestelde eisen?
  • Is er ruimte voor meer pagina’s als mijn beantwoording niet past op het gestelde aantal?
  • Komt er een tweede moment om aanvullende vragen te stellen?

Heeft u hulp nodig bij het inschrijven van een aanbesteding?

De aanbestedingsspecialisten bij Makers van plannen hebben actuele vakkennis en ervaring in het inschrijven op aanbestedingen. Wij bieden de perfecte begeleiding met korte lijnen bij uw aanbestedingsproces. Gaat u voor een winnende inschrijving? Dan verzorgt Makers van plannen graag een overtuigend aanbestedingsplan. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. Of bekijk onze LinkedIn pagina voor meer informatie.