Wat doet een omgevingsmanager? (uitleg + praktische tips)

Omgevingsmanagement wordt steeds belangrijker bij projecten. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat elk project succesvol wordt opgeleverd met een tevreden omgeving. In deze blog gaan we dieper in op strategisch omgevingsmanagement en delen we 6 praktische tips van een omgevingsmanager.

De impact van een omgevingsmanager

Omgevingsmanagement is een brede term voor het verenigen van alle belangen. Denk daarbij aan de fysieke, sociale en financiële aspecten. Elke belanghebbende, ook wel stakeholder genoemd, heeft baat bij een juist verloop van voorbereiding, uitvoering en afronding.

Het onderhouden van relaties is één van de activiteiten die behoort bij omgevingsmanagement. Andere werkzaamheden zijn: bouwcommunicatie, verkeersmanagement en conditioneringswerkzaamheden. De uitvoering van omgevingsmanagement omvat veelal niet-technische activiteiten van een project. De omgevingsmanager heeft binnen het IPM model een eigen rol.

Strategisch Omgevingsmanagement

Elk project heeft impact op de omgeving. Met een strategische uitvoering van omgevingsmanagement beperkt u de hinder en overlast. Het strategisch omgevingsmanagement (SOM) vraagt om goede communicatie, plannen en coördinatie. Door vooraf goed de project-issues in kaart te brengen, zie je welke stakeholders kunnen bijdragen aan het oplossen van een issue.

Bij Makers van plannen zetten wij graag een extra stap bij omgevingsmanagement. Onze strategie kenmerkt zich door creativiteit en oog voor detail. Het gaat bij ons verder dan praten met stakeholders en een brief naar alle omwonenden.

Strategisch omgevingsmanagement betekent bij Makers van plannen beleving en juiste naleving van de fasering. Wij voeren een gedegen vooronderzoek en creëren persoonlijke draagvlak voor het project.

6 praktische tips van een omgevingsmanager

Voor een omgevingsmanager is het goed om voorafgaand de omgeving goed in kaart te brengen en de risico’s in te schatten. Daarnaast delen wij hieronder 6 praktische tips om zelf toe te passen bij omgevingsmanagement:

Tip 1: Inlezen in de scope van het project
Veel omgevingsmanagers gaan bij aanvang van de opdracht direct naar buiten om de stakeholders te ontmoeten. Ons advies is om eerst goed in te lezen op het project.

Tip 2: Bezoek de locatie
Het klinkt voor de hand liggend, maar onze tweede tip is om écht te weten wat speelt in de omgeving. Bezoek de locatie en analyseer de omgeving en omwonenden.

Tip 3: Ga in gesprek
Door persoonlijk het gesprek aan te gaan met stakeholders hoort u de andere kant van het verhaal. Eventuele bezwaren of zorgen over het project kunt u vaak direct weerleggen.

Tip 4: Documenteer en communiceer
Maak een document met alle informatie, bevindingen en gemaakte afspraken. Zo weet u zeker dat niks wordt vergeten. Hiermee zorgt u ervoor dat gemaakte afspraken ook binnen het projectteam worden geborgd. Bent u in de gelegenheid om het document te delen? Breng dan zeker collega omgevingsmanagers op de hoogte. Zo zijn ze op de hoogte als ze een keer in het projectgebied werken.

Tip 5: Vergeet de verwachtingen niet
Vraag naar de verwachtingen bij stakeholders. Voorbeeld vragen zijn: “wat hoopt u wanneer het project klaar is?” en “Wanneer beschouwt u het project als afgerond?”.

Tip 6: Evaluatie en nazorg
Is het project in de afrondende fase? Dan is het tijd om de evaluatie te starten. Dit is om bij het volgende project het nóg beter te doen.

Kies voor een tevreden omgeving

Laat Makers van plannen u helpen met omgevingsmanagement. Wij nemen graag de conditionering, stakeholdersanalyse en bouwcommunicatie voor u uit handen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. Of bekijk onze LinkedIn pagina voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *